Kineski horoskop


ŠTAKOR

(1912. 1924. 1936. 1948. 1960. 1972. 1984. 1996. 2008.)
Karakteristike znaka
 : oštrouman, prodoran, lukav,sposoban da zardi, ima dobru moć samokntorole, opasan, proračunat, može biti okrutan, osvetoljubiv, zagonetan, karizmatičan,vrijedan, vođa, zavodnik, zaljubljiv.

Doba dana: 23-01h
Godišnje doba: Zima, prosinac
Strana svijeta: Sjever
Dragi kamen: Granat
Boja: Crna, crvena, bijela
Najbolje se slaže sa: sa Bivolom,Zecom (romantična veza) sa Zmajem (poslovna i ljubavna veza) sa Zmijom (erotska privlačnost), Majmunom (poslovna veza) Psom (uzajamno poštovanje),sa Veprom (sjajno se zabavlaju sve dok poštuje Veprove osećaje)
Treba izbjegavati : Tigra (može ga nadmudriti) Konja,(sukobi ) Kozu (ostavlja je ranjena srca) Pijetla (uzajamno optuživanje).


BIVOL

(1913. 1925. 1937. 1949. 1961. 1973. 1985. 1997. 2009.)
Karakteristike znaka
 : najvrjedniji znak u kineskom horoskopu, puno radi, zaradi manje nego što zaslužuje. Pošten, odgovoran, skroman. Živčani sistem mu je loš jer su stalno iscrpljen. Kronično zabrinut, odličan kao roditelj, mašta o romantičnoj ljubavi a za seks nezainteresiran, ako nije jako zaljubljen. Može osjetiti nekada želju za burnim romansama. Iskren a stidljiv, poštovan od okoline iako može djelovati mrzovoljno.

Doba dana: 01-03h
Godišnje doba: Zima, siječanj
Strana svijeta: Sjever
Dragi kamen: Terakot, oniks
Boja : Smeđa, staro zlato
Najbolje se slaže sa: Štakorom (imponira mu njegova sposobnost da uspije u životu,i njegov šarm) Tigrom (strastvena ljubav, prijateljski odnosi loši) Bivolom (razumiju se bez riječi) Zecom (jer je pun razumevnja) Zmijom (uzajamno poštovanje), Pijetlom (korektni odnosi), Psom (vjeruju jedno drugom) Veprom (uz njega se osjeća opuštenim)
Treba izbjegavati: Zmaja (priželjkuje s njim romansu ali ne može izdržati njegov temeperament), Konja (nervira ga njegova površnost i koristoljublje), Kozu (nervira ga njeno prenemaganje i indolentnost) Majmuna (jer je nepouzdan).


TIGAR

(1914. 1926. 1938. 1950. 1962. 1974. 1986. 1998. 2010.)

Karakteristike znaka : Hrabar, samouvjeren, drzak, sposoban, strastven a uvijek vlada situacijom. Uživa u životu, grabi svaku priliku i kada je ljubav u pitanju i kada je karijera. Neskroman, ambicozan, sposoban, voli sva životna zadovoljstva, ne dozvoljava da ga ništa izbaci iz takta. Nepredvidiv, originalan, direktan, često drzak ako se osjeti ugroženim ili kada neko razotkrije njegove namjere. Plemenit ali i egocentričan, strastven, nevjeran.

Doba dana: 03-05 h
Godišnje doba: Zima, veljača
Strana svijeta: Sjeveroistok
Dragi kamen: Safir
Boje: Žuta, svjetlo narančasta, bež.
Najbolje se slaže sa: Zmajem (uzajamno seksualno privlačenje ali rivali u poslu) Zecom (jer je nježan i tolerantan), Konjem (cijene jedno drugo jer su drski i spremni ići do kraja u ostvarenju cilja) Kozom (prilagodljiva je i divi mu se) Psom (idealna veza i u ljubavi i u poslu), Veprom (mnogo dodirnih točaka).
Treba izbjegavati: Štakora (uzajamana netrpeljivost), Bivola (iako ga poštuje, ali ga Bivol zamara) Tigra (rivalitet), Zmiju (nervira ga njen ispitivački pogled), Majmuna (jako suparništvo), Pijetla (previše kritički nastrojen)


ZEC

(1915. 1927. 1939. 1951. 1963. 1975. 1987. 1999. 2011.)
Karakteristike znaka
 : Umjetnička osjećajna priroda, sklona popuštanju, ne voli sukobe i spremna je sve učiniti samo da ne bi dolazila u sukob sa okolinom. Konzervativan je i obraća pažnju na detalje, kreativan, introvertan i sklon melankoliji. Nema naglašenu volju, ali ima svoj stav, pomalo staromodnog pogleda na svijet, nije pretjerano ambiciozan, ali može mnogo postići ako se poveti onome što voli. U ljubavi je strpljiv, nježan i ne podnosi grubosti. Mašta o strastvenim velikim ljubavima, ali se u njih ne upušta.

Doba dana: 05-07 h
Godišnje doba: Proljeće, travanj
Strana svijeta: Istok
Dragi kamen: Biser
Boja: Srebrna, bijela, svjetlo plava.
Najbolje se slaže sa: Štakorom (laska mu i voljan je slušati ga i slijediti u svemu) Bivolom (slični su po svom konzervatizmu) Zmijom (ako ne dozvoli da joj previše nametne volju), Kozom (ako se bave sličnim zanimanjem, imaju razumjevanja jedno za drugo), Psom (savršeno se razumiju i poštuju jedno drugo), Veprom (znaju jedno drugom prirediti ugodne trenutke)
Treba izbjegavati : Tigra (može zloupotrebiti dobotu Zeca) Zeca (u ljubavnim vezama jer je svakome potreban jači partner) Zmaja (poslje početnog zanosa, slijedi razočaranje) Konja (previše je nametljiv za profinjenog Zeca) Majmuna (naporan je za nježnog Zeca) Pijetla (previše sklon upravljanju njegovim životom)


ZMAJ

 (1916. 1928. 1940. 1952. 1964. 1976. 1988. 2000.2012.)
Karakteristike znaka
 : Vitalan, optimista, aktivan, dinamičan, ambiciozan, svjestan svojih potencijala, inventivan, lider, sposoban svoje ideje provesti u djelo, vizionar, u ljubavi, samouvjeren, strastven, nevjeran. Posjeduje veliku lepezu emocija.

Doba dana: 07-09 h
Godišnje doba: Proljeće, travanj
Strana svijeta: Jug jugoistok
Dragi kamen: Ametist
Boja: Crna, zlatna, jarko zelena
Najbolje se slaže sa: Štakorom (strastvena veza, jedna od idealnih i u poslu i u ljubavi), sa Tigrom (u poslu savršen tandem) sa Zmijom (ako pristaje na njegove uvjete), Kozom (koja ga slijepo slijedi u svemu) sa Majmunom (odlično se zabaljvaju, isti simsao za humor) sa Pijetlom (poštuje ga) sa Veprom (jer je strpljiv i tolerantan)
Treba izbjegavati: Bivola (stvara mu osjećaj grižnje savjesti, previše statičan za njega) Zeca (ne može da zadovolji njegove emotivne potrebe) Konja (ne podnosi njegovu aroganciju) Psa (osjeća da ga Pas ne podnosi)


ZMIJA

(1917. 1929. 1941. 1953. 1965. 1977. 1989. 2001.2013.)
Karakteristike znaka
 : mudra, tajanstvena, filozof, voli da teoretizira, voli novac, komformista. Kulturna, obrazovana, mnogo ulaže na garederobu, izgled, gurman. Pomalo snob, u društvu konvencionala ali voli biti svugdje viđena, dobar psiholog, samovoljna, nespremna  poslušati druge, nije strastvena, ali joj je stalo do ljubavnih odnosa, preko partnera postiže društveni status.

Doba dana: 09-11 h
Godišnje doba: Proljeće, svibanj
Strana svijeta: Jug jugoistok
Dragi kamen: Ahat, smaragd
Boja: Svijetlo zelena, svijetlo plava
Najbolje se slaže sa: Štakorom (seksualna privlačnost) Bivolom (poštuje ga, dobar kao bračni partner), Zecom (romansa), Zmajem (ako poštuje njegovu želju za slobodom), Zmijom (jaka erotska privlačnost, zajednički interesi ,ali ne smije biti ljubomorna), Majmunom (mogu stvoriti veliko bogastvo), sa Pijetlom (ako izdrži njegove primjedbe).
Treba izbjegavati: Tigra (može je prevariti i ostaviti nakon burne veze), Konja (ne podnosi njegovo nevjersto, dobija želju da mu se osveti) Kozu (suviše je nestlna, promjenjiva raspoloženja, zamara Zmiju) , Psa (nervira je njegova opuštenost).


KONJ

 (1918, 1930, 1942, 1954,.1966. 1978, 1990. 2002.2014.)
Karakteristike znaka
 : nezavisan, mora imati osjećaj pune slobode u svakom pogledu. Avanturista, drzak, smjeo sa veselom prirodom koja je pomalo površna. Ništa mu nije teško, ali radi samo ono što on hoće, za šta je motiviran. Fizički jak, izdržljiv, bira društvo sebi ravnih, intimno prezire slabost. Društven, voli biti o svemu informiran, iskren, uvijek kaže šta misli, provodi svoje ciljeve ne obazirući se na druge. Ne želi činiti nikome zlo, ali je često netaktičan i povrjedi ljude. Žene rođene u godini vatrenog Konja 1966.u Kini ne mogu se udati, smatra se da donose nesreću. Muškarci su veliki zavodnici, posjeduju karizmu.

Doba dana: 11-13 h
Godišnje doba: Ljeto, lipanj
Strana svijeta: Jug
Dragi kamen: Beril
Boja: Žuta
Najbolje se slaže sa: Tigrom (isti seksulani naboj, otvorenost, drskost) drugim Konjem (sličan se sličnom raduje) Kozom (jer je strpljiva i voljna mu popuštati) Majmunom (dinamičan odnos, ali Konj mora biti na oprezu) Psom (najbolji partner, cjeni njegovu iskrenost i odanost)
Treba izbjegavati: Štakora (nervira ga što nikada ne zna šta misli) Bivola (kritizira Konja zbog lijenosti) Zeca (previše je povučen i pasivan) Zmaja (konkurencija u kojoj Konj gubi bitku) Zmiju (zbog introvertnosti) Pijetla (uopćte ga ne shvaća) Vepra (potpuno su različiti)


KOZA ILI OVCA

 (1919. 1931.1943. 1955. 1967.1979. 1991. 2003.)
Karakteristike znaka
 : Smatra se najtalentitanijim znakom, sa jakom kreativnom crtom koja ako ne dođe do izražaja stvara frustracije na mentalnom i fizičkom planu. Najnježnijeg zdravlja, pati od psihosomatskih poremećaja, može fizički oboljeti ako nema sve što joj je potrebno, od ljubavi, pažnje do mogućnosti da se bavi onim što želi. Ima puno razumjevanja za druge i očekuje to isto zauzvrat. Živi u svom svijetu, nema puno potrebe za bogatim društvenim životom, bira prijatelje. Inelektualna, prefinjena, preosjetljiva i izbirljiva ali prilično neurotična

Potrebna joj je pažnja i podrška.
Doba dana: 13-15 h
Godišnje doba: Ljeto, srpanj
Strana svijeta: Jug, jugozapad
Dragi kamen: Smaragd
Boja: Zelena, narančasta
Najbolje se slaže sa: Tigrom (divi mu se, ali može biti povrjeđena), Zecom (mogu ostvariti dugovječnu ljubav) Zmajem(prepušta mu se da je vodi), Konjem (njemu imponira njena posesivnost jer je tumači kao ljubav) Kozm (uzajamno razumevanje) Majmunom (on unosi puno radosti u njen život) Veprom (nalazi u njemu razumjevanje, jedna od najboljih kombinacija za Kozu).
Treba izbjegavati: Štakora (naročito ako je Koza žena). Bivola (suviše praktičan za njen ukus) Zmiju (previše je kritična prema Kozi) Pijetla (on se mješa u sve njene odluke) Psa (imaju malo dodirnih točaka.


MAJMUN

 (1920. 1932. 1944. 1956.1968. 1980. 1992. 2004.)
Karakteristike znaka
: veseo, genijalan, samouvjeren, zabavan, talentiran za mnoga zanimanja, lako donosi odluke, ne dozvoljava da ga bilo tko opterećuje svojim problemima. Iako je samodovoljan obožava društvo, gdje god se pojavi u centru je pažnje. Savršen kao savjetodavac, točno zna u čemu je problem, kao prijatelj nezamjenjiv. Dobar je i za sebe i za druge, brzo misli, brzo se kreće, ali biti i lijen ako nije motiviran. Nije materijalista ali voli novac. U ljubavi nemaštovit, sve okreće na humor. Odlučan a fleksibilan, interesntna priroda.

Doba dana: 15-17 h
Godišnje doba: Ljeto, kolovoz
Strana svijeta: Zapad, jugozapad
Dragi kamen: Smaragd
Boja : Bijela, ljubičasta, bordo
Najbolje se slaže sa: Štakorom (imaju slične ideje, ) Bivolom (uzajmno divljenje) Zmajem (vrlo slični, mnogo dodirnih točaka) Zmijom (sviđaju mu se njegove ideje i kreativnost) Majmunom (dobro se razimeju) Psom (uz malo napora mogu se slagati), Veprom (voljan je da u svemu slijedi Majmuna)
Treba izbjegavati: Tigra (uzajamni rivalitet) Zeca (previše mu mora ugađati) Konja (naporna veza) Kozu (kompliciran odnos, mada pun poštovanja) Pijetla (smatra ga uskogrudim i konvencionalnim)


PIJETAO

 (1921. 1933. 1945. 1957. 1969. 1981. 1993. 2005.)
Karakteristike znaka – 
introvertan,konzervativan, diskretan, seksepilian, usredotočen na detalje, dobra moć zapažanja. Uredan, kulturan, samokritičan, društven, konvencionalan, nezavisan ,ne podnosi kritike, poslovan, dobar je u praktičnim djelatnostima, u ljubavnim odnosima zahtjevan, ima uzvišeno držanje. Nije naročto omiljen jer djeluje egocentrično i samouvjereno.
Doba dana: 17-19 h
Godišnje doba: Kasno ljeto, rana jesen, rujan
Strana svijeta: Zapad
Dragi kamen: Jaspis
Boja: Tamno zelena.
Najbolje se slaže sa: Bivolom (uzajamno razumjevanje i poštovanje) Zmajem (idealna kombinacija,uzajmno razumjevanje i poštovanje), Zmijom (cijene materijalne vrijednosti i znaju kako da ih steknu), Veprom (ima razumjevanje za Pijetlove hirove).
Treba izbjegavati: Štakora (mogu biti privlačni jedno drugom ali veza nema šanse), Tigra (nerazumjevanje,sukobi), Zeca (previše je introvertan za Pijetla), Konja (u početku interesantan odnos, ali Konj je naporan za Pijetla) Kozu (nekompatibilni, ne shvaćaju jedno drugo) Majmuna (kompliciran odnos,mada se dive jedno drugom) Pijetla (napetost), Psa (nemaju dodirnih točaka).


PAS

 (1922. 1934. 1946. 1958. 1970. 1982. 1994. 2006.)
Karakteristike znaka
 : Najomiljeniji znak kineskog zodijaka, jedna od najboljih osoba, lojalan, što ne znači da je poslušan „kao pas” već ima svoje ja, ali poštuje druge, lijepo odgojen i najvažnije mu da je da održi obećanje. Veliki je prijatelj. Pošten, ispravan, direktan. U ljubavi idealista, konzervativan, ne pokazuje mnogo osećaja ali ona su duboka i snažna.

Doba dana: 19-21 h
Godišnje doba: Jesen, listopad
Strana svijeta: Zapad, sjeverozapad
Dragi kamen: Dijamant
Boja: Bijela, bež, oker, tamno plava
Najbolje se slaže sa: Tigrom (dobar spoj, cijeni njegovu sposobnost i otvorenost), Zecom(može ostvariti solidan odnos, cijeni otmjenost i diskreciju), Konjem (oboje su otvoreni i direktni ), Majmunom (Pas djeluje pozitivno na Majmuna), Psom ( slični su i dobro se slažu), Veprom (može biti vrlo sretna veza).
Treba izbjegavati: Štakora (potrebno je prilagođavanje, za koje Pas nije uvijek spreman) Bivola (previše je spor za Psa), Zmaja (previše egocentričan za ukus Psa), Zmiju( veza ne može opstati na duži rok, različiti temepramenti) Pijetla (zamara svojim prodikma Psa).


VEPAR

 (1923. 1935. 1947. 1959. 1971. 1983. 1995. 2007.)

Karakteristike znaka: strpljiv, direktan, često se smatra pomalo lijenim znakom. On zna kako štedjeti energiju, od njega treba učiti kako biti opušten, a on je to naučio jer uglavnom sa svojim emocijama ne zna izaći na kraj i pronalazi načine da sebe zaštiti. Zato su mu potrebni mirni, staloženi odani partneri, ne traži pretjerana uzbuđenja, jer njegovi preosjteljivi živci to ne mogu izdržati. Misle za sebe da su slabiji nego što jesu. Vole miran ambijent, da budu okruženi obitelji i provjerenim prijateljima. Nisu naročito ambiciozni.

Doba dana: 21-23 h
Godišnje doba: Jesen, studeni
Strana svijeta: Sjever, sjeverozapad
Dragi kamen: Topaz
Boja: Tamno plava
Najbolje se slaže sa: Tigrom (moguća vrlo lijepa veza), Zecom ( idealna veza u svakom pogledu), Zmajem (ako uspiju se dogovoriti oko novca), Kozom (odlično se razumiju), Psom (uzajamno prijateljstvo).
Treba izbjegavati: Štakora (mogući sukobi mada mogu uživati u zajedničkom društvu), Bivola (nervira ga pasivan stav Vepra), Zmiju (previše različitih osobina ), Konja (previše dinamičan odnos da bi Vepar izdržao), Majmuna (može biti previše naporan za mirnog Vepra), drugog Vepra (previše nedinamičan odnos).